Rezydentura stała

Rezydentura

Rezydentura Stała w UK

Rezydentura stała uprawnia do nieograniczonego pobytu na Wyspach Brytyjskich oraz ułatwia uzyskanie wizy do np. Stanów Zjednoczonych.
Aby uzyskać rezydenturę stałą która uprawnia do uzyskania w przyszłości Obywatelstwa Brytyjskiego należy spełnić kilka warunków.

  • należy mieć ukończone 18 lat;
  • posiadać udokumentowaną historię zatrudnienia, samozatrudnienia bądź finansowej niezależności w czasie ostatnich 5 lat;
  • nie powinno się mieć na koncie żadnych przestępstw popełnionych w Polsce i UK;
  • musisz mieszkać w UK przez 5 lat przed datą złożenia wniosku;
  • nie możesz przebywać poza terenem UK przez okres dłuższy niż 6 miesięcy.

Czy potrzebna jest rezydentura stała?

Sam proces aby uzyskać rezydenturę jest bardzo prosty ale aplikuj o rezydenturę tylko w przypadku jeżeli chcesz w przyszłości ubiegać się o obywatelstwo brytyjskie. Ponieważ od 2019 każdy po zarejestrowaniu na stronie Gov.uk będzie mógł się ubiegać settlement status który pozwoli nam zachować większość obecnych praw. Aczkolwiek aby być pełnoprawnym obywatelem UK niezbędne będzie prędzej czy później uzyskanie Obywatelstwa Brytyjskiego.

Aplikacja o rezydenturę stałą

Jeżeli spełniają Państwo powyższe wymogi prosimy o kontakt telefoniczny bądź emailowy. Zajmiemy się uzyskaniem wszystkich niezbędnych dokumentów (np. potwierdzających zatrudnienie z HMRC) oraz wypełnieniem aplikacji. W razie wątpliwości prosimy umówić się na konsultacje.